Genel

Diyarbakır geceyi meskenden uzakta geçirecek

Diyarbakırlılar, merkez üssü Maraş olan ve 10 vilayette bin 541 kişinin hayatını kaybetmesine, 9 bin 733 kişinin ise yaralanmasına neden olan 7.7 şiddetindeki zelzelenin akabinde geceyi dışarıda geçirecek.

Depremden sonra toplanma alanlarına giden ve valilikten açıklama yapılmaması üzerine telaşlanan depremzedeler, birinci gecelerinde çadırlarda, mescitlerde, okullarda, düğün salonlarında kalacak.

80 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Diyarbakır Kent ve Muhafaza Platformu 46 kişinin hayatını yitirdiği, 557 kişinin de yaralandığı vilayette kriz masası kurdu. AFAD, Valilik ve HDP vilayet kriz masası ile koordineli çalışan platform, kriz masası raporu yayınlayarak kentteki son durum ile çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı.

Yaklaşık 40 yerin acil toplanma alanları olarak belirlendiğinin aktarıldığı raporda, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) İlçe Uyum Konseyi tarafından kriz masası oluşturulduğu ve yıkılan alanların tespiti ile mevcut risk alanlarını belirleme çalışmalarının yürütüldüğü tabir edildi.

Raporda, “İlk belirlemelere nazaran Pir Şamil, Huzur Konutları ve Mevlana Halit mahallelerinde ağır hasarlı binaların olduğu tespit edildi. Ayrıyeten bu çalışma devam etmektedir. Genel hasar tespit için daha sonra TMMOB AFAD üniteleri ile birlikte bir çalışma yürütülecektir” sözleri yer aldı.

Raporda, TMMOB’un enkaz bölgelerindeki çalışmaların durumunu incelediği ve eksiklikleri uyuma bildirilerek acil gereçleri temin ettiği bilgisine yer verildi. İş makinalarının ve gerekli öteki teçhizatların sevki ile tertibini kriz masasının yaptığının belirtildiği raporda, “İlk etapta toplanma alanlarına ve enkaz bölgelerine sabah çorba ulaştırıldı. Öteki yiyecek ve besinlerde ulaştırılması için tertip yapıldı” denildi.

Raporda ayrıyeten, gece konaklama için toplanma yerlerini ortaklaştırma kararı alındığı ve spor salonları, düğün salonları, mescitler ve AFAD çadırlarının bu maksatla kullanılacağı aktarıldı.

İhtiyaç listesinin de yer aldığı rapordaki gereçler ortasında battaniye, ısıtıcı, bebek maması, bebek bezi, hijyenik bayan pedi bulunuyor.

Raporda Güneydoğu Dokumacılık Sanayi ve İş İnsanları Derneği’nin (GÜNTİAD) 5 bin içlik ve 10 bin battaniye hazırladığı, yemek ve pak suyun ise Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından organize edileceği belirtildi.

Kaynak: Gazete Duvar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu